לדיור המוגן יתרונות רבים ומגוונים שמסייעים לאנשים המבוגרים החיים בו לשפר את איכות ורמת חייהם ואף לשמור על אורח חיים בריא. אולם, אנשים רבים המתקרבים לגיל השלישי או שנמצאים בתוכו, שואלים עצמם האם המעבר לדיור מוגן אכן מומלץ ובטוח. לכן, אספנו כמה שאלות והתלבטויות מרכזיות, במטרה לסייע לאותם אנשים להגיע להחלטה ובעיקר, להבין את הקשר בין השמירה על הבריאות לבין החיים בדיור מוגן.
מה עדיף: להישאר בבית או לעבור לדיור מוגן?
בעיה נפוצה המאפיינת אנשים מבוגרים היא הבדידות הגוברת בבית. כולנו מתישהו נגיע לרגע הזה, בו הגוזלים שלנו יעזבו את הקן ואף יקימו משפחות משלהם. במציאות של ימינו, קשה מאוד למצוא זמן פנוי לבקר את המשפחה, ולכן קשה גם למצוא זמן לבקר את ההורים תכופות. לכן, אנשים רבים מוצאים עצמם לבד בגיל הפנסיה, כשמצד אחד כבר אין לחץ של עבודה שצריך לקום אליה בבוקר ומצד שני, קשה למצוא תעסוקה בתוך או מחוץ לבית.
במצב כזה, מבוגרים רבים נמצאים בסכנת דיכאון ודכדוך, דווקא בגיל שבו היו אמורים לזכות בחופש ושלווה. הרעיון שעומד מאחורי הדיור המוגן הוא קודם כל לאפשר לאותם מבוגרים לזכות בחיים נוחים, שקטים ושלווים כמו שמגיע להם. שלוות הנפש המושגת באמצעות השירותים, המענה והחברה הקיימים בדיור המוגן מהווים ללא ספק את המפתח הראשי לבריאות גופנית.
האם יש גיל מוקדם מדי לדיור המוגן?
אחת התופעות היפות ביותר הקיימות בדיור המוגן הוא טווחי הגילאים הקיימים בו. הדיור המוגן פותח את שעריו לכל אוכלוסיית הגיל השלישי ומעבר לכך, מספק חברה מיוחדת ומגוונת הנוצרת במסגרתו. לכן, גיל המעבר לדיור המוגן תלוי לחלוטין בהחלטה האישית. קיימים אנשים למשל שבסוף שנות ה-60 שלהם מחליטים לעבור לדיור המוגן בראש שקט, לעומת אנשים בגילאי ה-80 שמחליטים כי נמאס להם להישאר בבית ולסמוך רק על חברת הילדים או המשפחה. בכל מקרה, הדיור המוגן יקבל אותם באהבה.
בנוסף, בהקשר של נושא הבריאות בפרט, חשוב לציין שגיל המעבר לדיור המוגן תלוי פעמים רבות במאפייניו הבריאותיים של האדם. אדם למשל, שכבר באמצע שנות ה-60 לחייו מתקשה בהליכה למרחקים ארוכים, או מתקשה למצוא חוגי ספורט שמתאימים לו בקרבת הבית, יכול בהחלט להחליט לעבור לדיור מוגן בו קיימים שירותי רפואה וחוגים מותאמים שוודאי ישפרו את בריאותו.
עוד כמה מילים על נושא הבריאות
דבר ידוע הוא שאחד ממאפייני הגיל השלישי היא ההתדרדרות ביכולות הגופניות ופוטנציאל גובר למחלות שונות. מתוך הכרה בכך, הדיור המוגן דואג לדייריו לא רק דרך חוגים מותאמים כאמור, אלא גם למזון מתאים ומבוקר, טיולים, פעילויות וכד'. על ידי כך, הדיירים יכולים לשמור בקלות יתרה על אורח חיים בריא בגיל השלישי, מבחינה גופנית ונפשית.