בשמים מלווים אותנו משחר ההיסטוריה, ובתרבות היהודית הבושם מופיע גם בתנ"ך. חוש הריח הוא החוש העתיק ביותר, החוש החזק ביותר אשר מפעיל את החלק העתיק ביותר במוח שלנו. תרבות וביולוגיה נפגשים במוצר הבסיסי והחיוני הזה שכולנו צורכים בלי לחשוב פעמיים. בושם לאישה או לגבר, למשרד או לערב מיוחד, בושם כמתנה או בפינוק לעצמנו, כולנו אוהבים בשמים, וכדאי ללמוד עליהם מעט.
אנו מברכים על בושם בכל שבת, שהרי ברכת ההבדלה כוללת הרחה, וזה לא הטקס היחיד. מסופר כי בבית המקדש שרפו בשמים, והמנהג הזה לא נעלם, ומופיע גם כחלק מפולחן בדתות אחרות, מהנצרות ועד הבודהיזם.
בושם לאישה, לגבר או לאוויר?
כן, לבושם יש שימושים רבים, ובעצם אנו משתמשים בבושם גם כשאנחנו מכנים אותו בשמות אחרים, בכדי להבדילו מבושם הגוף. מעבר לבושם לאישה למשל, אנו מבשמים:
- את האוויר – מטהרי אוויר הם בעצם תערובות גז מבושמות שנועדו לבשם את חלל החדר
- קרמים – מרבית הקרמים הנמכרים כיום בחנויות הם קרמים מבושמים, ולא רק בושם לאישה, אלא גם קרמים לגברים כיום מגיעים מבושמים למדי.
- לבגדים – יש תכשירי ספריי מבושמים שנועדו לבשם את הבגד עצמו, לאחסון או ללבישה
- מפיצי ריח סטטיים – למשל בשירותים, באסלה, ומקלות מבושמים ששותים מי בושם ומפיצים אותו אט-אט באוויר.
העת העתיקה וייצור הבושם
לא רק השימוש דומה, כמעט כל בושם לאישה ולגבר היום מיוצר, לפחות בחלק מהתהליך, בטכניקות מהעולם העתיק. כלומר השימוש בבושם והייצור שלו נותרו תהליך עתיק ומיוחד. כיום ישנו מינוף טכנולוגי של חומרי ריח סינתטיים המאפשרים שליטה יותר גבוהה בתוצר ולרוב מהווים פתרון זול יותר לתעשייה, ועדיין, הייצור המסורתי עדיין עומד בבסיס הייצור בתעשיית הבושם.
לנשים ולגברים כאחד ישנו מגוון רחב מאוד של בשמים ממקור טבעי לגמרי. בשמים אלו מיוצרים בתהליכי מיצוי שונים אשר מפיקים את חומרי הריח מצמחים שונים, פרחים, פירות ועוד. הבשמים הנפוצים כיום הם תערובות של מספר מיצויים שנבחרו בקפידה ועם מחקר רב בכדי להגיע לייחודיות ולקהל היעד כמוצר ייחודי ויוצא דופן.