ייצוג נכון בחקירה במשטרה

מה כולל ייצוג נכון בחקירה במשטרה?

על פי החוק במדינת ישראל, לכל נחקר יש זכות להתייעץ עם עורך דין לפני תחילת החקירה, וזכות לכך שעורך הדין שלו יהיה נוכח בכל שלבי החקירה. מהרגע שבו אדם מבקש עורך דין, על החוקרים לספק זאת ללא דיחוי, ואסור להם להמשיך את החקירה או לנסות להמשיך לשאול את החשוד או הנחקר שאלות נוספות.

ייצוג נכון בחקירה במשטרה מאפשר לנחקר למצות את כל הזכויות המגיעות לו, מאפשר לו להבין טוב יותר את התהליך והכי חשוב – להיות בטוח שהוא לא מפליל את עצמו ועונה על שאלות החקירה בצורה נכונה. במידה ויהיו שאלות מטרידות או הליכי חקירה אסורים, עורך הדין יוכל לעצור את החקירה או לדרוש הפסקה של אותן שאלות.

פסילת ראיות שהושגו שלא כדין

ישנם מקרים בהם יהיה ניתן לפסול ראיות שהושגו שלא כדין, ביניהן ראיות שהתקבלו תוך פגיעה של זכות האדם להתייעץ בעורך דין או במידה ולא מסרו לו את הודעת הזכויות שלו על כך שהוא יכול לפנות אל עורך דין. ישנם מקרים בהם ניתן לפסול אפילו הודאה מוחלטת של האשם רק בשל הפרת הזכויות שלו, ולכן ייצוג נכון בחקירה במשטרה יכלול בדיקה מעמיקה של עורך הדין לכל שאלה וכל תהליך שבוצע מהרגע שהאדם הובא לחקירה, ואפילו לפני כן – תהליכי חקירה מוקדמים שאולי בוצעו ללא צו או בניגוד לחוק.

מניעת שימוש במניפולציות בחקירה

פעמים רבות חוקרים מבצעים מניפולציות שונות בכדי לערער את הביטחון של הנחקר או להוביל אותו להודאה באשמה. המניפולציות הללו יכולות לכלול שימוש במידע חלקי או חסר, משחקי "שוטר טוב ושוטר רע",  עימותים בין הנחקר לבין אחרים המעורבים בפרשה, זיוף ראיות, הצעה לשימוש כעד מדינה, הצעות לויתור על זכות השתיקה, שימוש במדובבים ועוד מגוון שיטות נוספות.

חלק מהשיטות מקובלות, וחלקן אסורות, ולכן ייצוג נכון בחקירה במשטרה יאפשר לנחקר להיות בטוח כי הוא עונה נכון, כי החוקרים לא יפעילו מניפולציות אסורות ובמידה וינסו זאת, עורך הדין ידע לזהות את זה ולעצור אותם מיד וכך גם לחזק את בטחונו של הנחקר.